HVB-hem ° Stödboende ° Utslussning

 

 

Skolbergas stödboende 

Vårat stödboende består av lägenheter i Rönninge centrum, 1,5 kilometer från Skolberga HVB. Stödboendet är en del i vår process mot ett tryggt och självständigt liv, där klienten får chans att bo i, och sköta om, sig själv och en lägenhet under trygga former med engagerad personal som håller den om ryggen. Målgruppen för Skolbergas stödboende är personer med psykiska funktionsnedsättningar, med eller utan missbruksproblematik, som har varit placerade på Skolberga HVB och nu bedöms vara redo att ta nästa steg mot ett självständigt liv.

 

Klienten behåller sin kontaktperson från Skolberga HVB även under stödboendeplacering, detta för att upprätthålla den befintliga alliansen och säkerställa att klienten får så gott stöd som möjligt. Det finns personal dygnet runt på Skolberga HVB och inledningsvis har kontaktpersonen tät kontakt med klienten, och tanken är att frekvensen ska minskas med tidens gång, och att klienten ska klara av mer och mer på egen hand. 

 

 

Medicinhantering

Klienten sköter sin medicinhantering självständigt vid placering i stödboendet. Detta inkluderar att hämta ut medicinen, förnya recept och att inta medicinen. Kontaktpersonen kan finnas till stöd vid läkarkontakt, men medicinering ska skötas självständigt av klienten.

 

Mat

Klienten ansvarar för inhandling och tillagning av mat själv. Klienten bereds ett betalkort som fylls på med 3500 kronor per månad som ska räcka till mat och förbrukningsartiklar. Kontaktperson kan finnas till stöd för planering av handling och matlagning, men ska skötas självständigt av klienten. Inga måltider ska ätas på Skolberga HVB.

 

Sysselsättning

För att motverka isolering och passivisering är vi måna om att våra boenden i stödboendet har någon form av regelbunden extern sysselsättning.

 

Eftervård i form av beroendegrupp och ESL

För de klienter som har deltagit i Skolberga HVB:s beroendegrupp tre tillfällen i veckan finns det möjlighet att fortsätta delta även vid en stödboendeplacering, för att skapa de bästa förutsättningarna för att bibehålla drogfrihet och/eller nykterhet.

Vid en stödboendeplacering är klienten även välkommen att delta i Skolberga HVB:s ESL-grupp som erbjuds varje vecka. Klienten ges även möjlighet att fortsätta arbetet med enskilda ESL-samtal tillsammans med sin kontaktperson.

 

Gemenskap

Klienten är välkommen att delta på exempelvis storhelgsfiranden som sker på Skolberga HVB, såsom midsommar, julafton, nyår, sommarfest och julfest. Det är viktigt för oss att klienten ska ha en meningsfull vardag och att det ska finnas möjlighet att vara en del av Skolberga HVB:s gemenskap och samvaro.

 

Kontaktmannaskapet

Som placerad på stödboendet behåller man sin kontaktperson från HVB-placeringen för att bibehålla alliansen och tryggheten i övergången från HVB till stödboende. Kontaktpersonen finns till som stöd för klienten, och då kontaktpersonen inte är i tjänst kan klienten kontakta övrig personal på Skolberga HVB. Inledningsvis har de en mycket tät kontakt, för att sedan successiv glesa ut den, när klienten bedöms vara redo för det. I kontaktpersonens, och övrig personal vid Skolberga HVB:s, uppdrag ingår att:

  • Besöka klienten i lägenheten (inledningsvis ca 5 gånger per vecka, sedan ca 2 gånger per vecka
  • Ha daglig telefonkontakt med klienten utöver de fysiska besöken
  • Stötta klienten i att sköta sin lägenhet och hygien
  • Stötta klienten i att sköta sin mathållning och hälsa
  • Stötta klienten i att sköta sin medicinhantering och vårdkontakter
  • Upprätta genomförandeplan tillsammans med klienten
  • Genomföra motiverande och stöttande kontaktmannasamtal
  • Genomföra enskild ESL med klienten

  

Webbdesign från Argonova